Pepparkakspepp
Här kan du ladda ner ritningar till vårt fina Pepparkakshus.
Säkert har du redan gjort några pepparkakshus tidigare så du har koll på det här med degrecept, mjöltyper, ugnstemperaturer och verktyg.
Det man sedan gör är ju att klippa ut sektionerna i papper, lägga dessa på den utkavlade degen som en mall och skära ut varje byggelement för sig. Skjuts in i ugnen. Vill du ha ett lite större pepparkakshus som det på bilden rekommenderar vi dig att skala upp ritningarna ca 25%.
Men det är nu när sektionerna ska monteras ihop som du visar din riktiga arkitektoniska tillhörighet och stilinriktning. Tillhör du skolan ”Traditionalister” eller ”Nyskaparna”? ”Traditionalisten” låter degens naturligt gräddade form bli utgångspunkten. Vill degen svälla får den göra det, växer burspråket ihop med balkongen är det helt ok. Stilen strävar mot naturliga organiska former varför resultatet ofta blir oerhört charmigt men också utanför byggstandard. Allt går att rädda med kristyr. Ingen fara det är bara ingefära.
Tillhör du däremot ”Nyskaparna” har du troligen redan nu tagit fram linjal med både millimeter och tumangivelser, diverse rivjärn, skalpell, sandpapper korn 50 och de små filarna i träetuiet. Byggsektionerna måste vara raka, exakta och proportionella för att fungera optimalt eftersom du använder synliga fogar.
Riktigt God Jul önskar vi på Stele Bygg.